cornish rex

Cornish rexit saivat alkunsa Englannissa 1950-luvulla, kun cornwallilaisen maanviljelijän kissalle syntyi pentuja joista yksi oli erikoinen, kiharaturkkinen, tyypiltään itämainen uros. Tämä Kallibunker risteytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että turkki on periytyvä ominaisuus. Cornish rexien jalostukseen käytettiin alkuaikoina lähinnä brittiläistä lyhytkarvaa, joka teki tyypin raskastekoisemmaksi, myöhemmin käytettiin mm. siamilaista, jolla saatiin kissat uudelleen sirommiksi.

Cornish rexit ovat elegantteja, korkeajalkaisia kissoja, joissa silmiinpistävintä on niiden kihara tai laineikas turkki. Siitä puuttuu kokonaan peitinkarvat ja se on hyvin pehmeää ja plyysimäistä. Viiksikarvat ja kulmakarvatkin ovat kiharaiset. Vartalo on keskipitkä, siro, kova ja lihaksikas ja cornish rexit ovatkin paljon painavampia kuin miltä ne näyttävät. Cornish rexin pää on suoraprofiilinen keskipitkä kiila joka kapenee vahvaan leukaan ja korkealla päälaella sijaitsevat suuret, tyvestä leveät korvat. Silmät ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Häntä on pitkä, ohut ja suippeneva. Rexeillä on sallittu kaikki värit ja kuviot, näyttelyissä rexit jaetaan yhdeksään väriryhmään. Cornish rexeistä on Suomessa saatavilla useita värejä, yksivärisiä, valkolaikkuja, naamioita ja kuviollisia, tai jotain siltä väliltä.

Luonteeltaan cornish rex on hyvin sosiaalinen ja vilkas. Sohvakoristeeksi nämä kissat eivät sovi, mutta lyhyen karvansa ja ihmisystävällisyytensä ansiosta ne ovat erinomaisia sylinlämmittäjiä ja käpertyvätkin heti syliin kun hetkeksikin istahtaa. Cornish rexit ovat varsin atleettisia ja osallistuvia, elämä ei todellakaan käy tylsäksi näiden kissojen seurassa, vai mitä sanoisit tiskaamisesta kissa olkapäällä ja toinen tiskikaapissa. Ne tulevat myös hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Rodulle on ominaista rakkaus ruokaan, ja melkein mihin tahansa ruokaan, minkä takia niiden vyötärönympärystä kannattaa vähän tarkkailla. Karvanhoidoksi riittää ahkera silittely sekä karvanlähtöaikaan kumisualla tai vauvanharjalla harjailu. Näyttelyyn valmistautuminen riippuu aina kyseisen kissan karvanlaadusta ja väristä, jotkut kissat pestään tai talkitaan ennen näyttelyä, toisille ei tehdä mitään.

Ensimmäiset cornish rexit saapuivat maahamme Tanskasta ja Englannista vuonna 1967 ja rodun kasvatus alkoi heti seuraavana vuonna. Cornish rexejä kasvatetaan Suomessa aktiivisesti, pentuja on yleensä aina saatavilla. Cornish reximme ovat yleisesti ottaen terveitä, korkeatasoisia ja menestyvät hyvin näyttelyissä.

Lähde: Suomen Kissaliitto